Ex-advokatens parti fick 615 röster: ”Nästan rörande”

Ex-advokatens parti fick 615 röster: ”Nästan rörande” Foto Fredrik Persson SCANPIX Foto Fredrik Persson SCANPIX

”Vi insåg i juni att vi inte skulle kunna göra en ordentlig valrörelse”, säger Michael Wernstedt.

Legally yours har tidigare skrivit om ex-advokaten Michael Wernstedt som i november 2017 blev ledare för det nystartade partiet Initiativet.
Då blev han tillfrågad hur sannolikt det var att partiet efter valet skulle komma in i riksdagen.
– Det är jättesannolikt. Vi ska göra allt vi kan för att komma in. Och blir det inte det här valåret så blir det nästa. Vi vill förändra svensk politik och vi behövs mer än någonsin, sa han då.
Under vintern skulle ett antal workshops arrangeras där personer som var engagerade i Initiativets politikområden – demokrati, välmående, hållbarhet, utbildning, migration och sysselsättning – var engagerade. Ett färdigt partiprogram skulle sedan presenteras i april.
– Allt har blivit väldigt försenat. Det tog längre tid än vi hoppades att bygga ett parti och en folkrörelse. Det är vi ödmjuka inför, säger Michael Wernstedt idag.

”Partiprogrammet blev färdigt först i augusti.”

– Partiprogrammet blev färdigt först i augusti. I juni insåg vi att vi inte skulle kunna göra en ordentlig valrörelse. Vi skulle inte kunna nå den finansiering som behövdes för att nå några stora väljarframgångar. Så blev det inte heller. Vi fick 615 röster till slut. Totalt nådde vi 250 000 kronor i finansiering.

Är du besviken?
– Det kan jag inte påstå. Det är nästan lite rörande att över 615 människor tycker att Initiativet är det absolut bästa partiet för Sverige idag, trots att vi ännu kommit så kort i vår utveckling av politik och kommunikation.
– Hittills har det varit en spännande resa. Och vi har fått ett väldigt innovativt partiprogram.
– Workshopsprocessen har varit ett bra sätt att skapa förändring. Att identifiera vilka utmaningar vi står inför och vilka drömmar vi har.

”Till 2022 måste ambitionen vara att komma in i riksdagen, det vågar jag sia utan att den saken är fastslagen i något dokument.”

– Det har gett mycket tankar och idéer men för att hitta de riktigt skarpa lösningarna behöver vi kombinera det med andra verktyg. Vi har haft kontakt med Barack Obamas strateg för gräsrotsengagemang och fått flera bra uppslag den vägen.

Vilken är den viktigaste frågan enligt ert partiprogram?
– Vi kom fram till att vi måste hitta ett nytt sätt att mäta framgång. Idag är det BNP, men det mäter bara välstånd. Det är inte hållbart på en planet med ändliga resurser. Vi har inte slagit fast vilket mått som bör användas, men det bör vara något som kombinerar både människans och planetens välmående.

Vad har ni för målsättning till riksdagsvalet 2022?
– Vi utvärderar fortfarande årets val. Men till 2022 måste ambitionen vara att komma in i riksdagen, det vågar jag sia utan att den saken är fastslagen i något dokument.

Vad är viktigaste för att nå det målet?
– Det är viktigt att ha det interna partibygget på plats. Vi befinner oss än så länge mer i en inåtblickande fas. Min erfarenhet är att pengar kommer när idéerna och visionerna finns.

Relaterade Artiklar