Erkände Arlandarånet – ”påverkar inte möjlighet till civilmål”

Erkände Arlandarånet – ”påverkar inte möjlighet till civilmål” Foto: Stina Stjernkvist / TT Foto: Stina Stjernkvist / TT

I juli preskriberades det stora rån som ägde rum på Arlanda 2002. Tre rånare som var beväpnade med automatvapen och klädda som SAS-medarbetare tog sig in på landningsbanan. de körde fram till ett plan som just anlänt från London med värdefull last, överföll två väktare och kom över sammanlagt 44 miljoner kronor som fraktats med planet.

”Borde inte påverka möjligheten att driva ett mål om bättre rätt”

En månad efter preskriptionen säger Leo Carmona, som avtjänar ett livsstidsstraff för anstiftan till mord, att han var med om att planera och utföra rånet.
– Det har förstört mitt liv, säger han i en intervju med tidningen ETC.
Det företag som blev av med pengarna har fortfarande en teoretisk möjlighet att driva ett civilmål som utgår från äganderätten om pengarna. Problemet är att bevisa äganderätten till pengarna. Och det nya erkännandet förändrar inte saken, konstaterar Thed Adelswärd, chefsrådman i Lunds tingsrätt:
– Jag tycker inte det borde påverka möjligheten att driva ett mål om bättre rätt för det fall – vilket i sig är osannolikt – att bytet påträffas, säger han .
– Erkännandet gör att den som erkänt delaktighet i rånet inte kan påstå bättre rätt till sedlarna.

Relaterade Artiklar