Emojis allt vanligare som bevis

Emojis allt vanligare som bevis Foto: Samuel Pasquier/Ariane Carrier-Cliche/Courtesy of WowWee via AP Foto: Samuel Pasquier/Ariane Carrier-Cliche/Courtesy of WowWee via AP

Internationell sammanställning: Tolkning av emojis blir vanligare vid tvister.

Emojis innebär ett allt större problem i samband med tvister världen över. Teckensymbolerna, som används vid digital textbaserad kommunikation, är i många fall svåra att göra en 100-procentigt korrekt tolkning av.
Tidningen Wall Street Journal skriver att de under 2017 förekom 33 rättsfall där just tolkning av emojis varit ett viktigt inslag.

”Domaren ansåg att emojin indikerade att det handlade om ett skämt och att kommentaren därför inte kunde tas på allvar.”

I ett av fallen användes en ansikts-emoji som räckte ut tungan, intill en anklagelse om korruption på ett forum, som bevis för ärekränkning. Domaren ansåg att emojin indikerade att det handlade om ett skämt och att kommentaren därför inte kunde tas på allvar.
Wall Street Journal ger ytterligare ett exempel, från advokatbyrån Bryan Cave i Atlanta där en stor grupp av byråns jurister i samband med ett ärende diskuterade vilken känsla en viss emoji egentligen kunde anses kommunicera. Alla hade de olika uppfattningar.

Artikeln i the Wall Street Journal (betaltjänst)

Relaterade Artiklar