Eliasson om missbedömningarna: ”Blev en explosiv coctail”

Eliasson om missbedömningarna: ”Blev en explosiv coctail” Foto: Pontus Lundahl / TT Foto: Pontus Lundahl / TT

Förre rikspolischefen Dan Eliasson säger att han underskattade problemen inom myndigheten: ”Det fanns två saker jag inte var fullt medveten om”.

I en intervju med Expressens tv-program ”Bara politik” berättar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, generaldirektör Dan Eliasson om turerna innan han fick lämna uppdraget som rikspolischef i januari i år. I augusti 2017 hade han ett möte med justitieminister Morgan Johansson (S) som konstaterade att Eliasson hade det ”slitsamt” på jobbet. Eliasson svarade att han ”ville gå i mål” med att antal uppgifter. I slutet av januari skedde ett uppföljande möte där Johansson konstaterade att ”nu är det dags för dig att göra något annat”.

”När man lägger ihop det där i en drinkmixer blir det en explosiv cocktail. Och det var det verkligen i tre år.”

I ”Bara politik” säger Eliasson att han inte var ”fullt medveten” om två saker vad gäller situationen inom Polisen: att missnöjet med löneläget var så stort och att myndigheten låg långt efter vad gäller både utbildning och utrustning.
– När man lägger ihop det där i en drinkmixer blir det en explosiv cocktail. Och det var det verkligen i tre år, konstaterar Dan Eliasson i programmet.

Relaterade Artiklar