Efter domen – Lööf vill ha en “lex Tayyab”

Efter domen – Lööf vill ha en “lex Tayyab” Lööf framför Philip von Schantz målning "Nyplöjt" 
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Lööf framför Philip von Schantz målning "Nyplöjt" Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Migrationsdomstolens beslut att systemutvecklaren Tayyab Shabab ska utvisas efter byråkratiskt strul har väckt stor politisk debatt.
Shabab, 27-årig programmerare från Lahore i Pakistan, kom till Sverige 2013. Efter studier fick han jobb som mjukvarudesigner på ett svenskt företag. Hans nuvarande arbetsgivare beskriver hans kompetens som ”nästintill unik” och honom själv som ”en av de vassaste utvecklarna i Sverige”.
Orsaken till att migrationsdomstolen i Stockholm beslutat att Shabab och hans fru ska utvisas beror på en försäkringsmiss som hans tidigare arbetsgivare gjorde. När Shabab våren 2016 ansökte om att få sitt uppehålls- och arbetstillstånd förlängt visade det sig att hans tidigare arbetsgivare hade missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Så fort misstaget upptäcktes rättades det till av arbetsgivaren.
– Det är oacceptabelt att människor som arbetar och försörjer sig själva ska utvisas på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. I det här fallet är det dessutom en tidigare arbetsgivare som gjort misstaget, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, som tillsammans med Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa, är ombud för paret Shabab.

”Det här fyrkantiga systemet vi har i Sverige gör att vi tappar konkurrenskraft”

Migrationsdomstolen menar att reglerna om arbetstillstånd bör tolkas strikt och att felet, trots att det berodde på ett misstag från en tidigare arbetsgivare, får följden att Tayyab Shabab inte kan få förlängt arbetstillstånd och att han därför ska utvisas ur landet tillsammans med sin fru.
Migrationsdomstolens ledamöter var inte eniga. Två av domstolens fyra ledamöter gjorde en motsatt tolkning av lagen. De skiljaktiga ledamöterna uttalade att ”det får orimliga konsekvenser om en bedömning i det enskilda fallet inte kan göras”.

Utgången i målet bestämdes av rättens ordförande och en nämndeman. Domen ska nu överklagas, konstaterar Centrum för rättvisa i ett pressmeddelande.
Centerpartiets ledare Annie Lööf kritiserar regeringen efter migrationsdomstolens beslut.
– Det här fyrkantiga systemet vi har i Sverige gör att vi tappar konkurrenskraft, säger Lööf till TT.
Hon säger också att partiet nu vill se en ”lex Tayyab” och att riksdagens arbetsmarknadsutskott förra året slog fast att regeringen måste se till att ändra lagar och regler för att undvika liknande fall framöver.
– Det har regeringen bara att följa, men den har inte lyft ett finger för att göra något.

Relaterade Artiklar