EBM slog rekord – fler åtal än någonsin

EBM slog rekord – fler åtal än någonsin EBM:s fasad. Foto: Henrik Montgomery EBM:s fasad. Foto: Henrik Montgomery

”Tillfredsställande att vår satsning har gett resultat” säger myndighetens vikarierande generaldirektör.

Under 2017 åtalades rekordmånga – totalt 260 personer – för grov ekonomisk brottslighet under 2017. Det framgår av årsredovisningen för Ekobrottsmyndigheten (EBM).
Antalet lagförda brottsmisstankar var samtidigt över 4 600 stycken, en dryg fördubbling jämfört med 2016.
– Det är tillfredställande att vår satsning på de så kallade särskilt krävande ärendena har gett resultat, säger Fredrik Holmberg, vikarierande generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Detta är komplexa och omfattande ärenden som avser den grövsta ekonomiska brottsligheten och som kräver utredningsresurser utöver det normala”

– Detta är komplexa och omfattande ärenden som avser den grövsta ekonomiska brottsligheten och som kräver utredningsresurser utöver det normala.
En ”viktig utmaning” under 2018 blir att förbättra uppklarningen på de så kallade projektärendena, enligt myndigheten.
– Det blir naturligt verksamhetsmässiga konsekvenser av den prioritering som vi har valt att göra. Inflödet av ärenden till myndigheten var under 2017 högre än någonsin. Samtidigt har vi lagt fokus på att utreda de grövre brotten som kräver mest utredningsresurser. Det är naturligt att uppklarningsstatistiken på vissa andra typer av ärendekategorier såsom våra projektärenden då blir lidande. Vi får arbeta hårt i år för att vända trenden, säger Fredrik Holmberg.

Relaterade Artiklar