Domarens historiska beslut – gick i debatt med Trump

Domarens historiska beslut – gick i debatt med Trump Foto: AP Foto: AP

President Donald Trump kritiserade ännu ett domstolsbeslut – tillrättavisades av Supreme Courts ordförande.

Domaren John Tigar i Kaliforninen stoppade tillfälligt president Donald Trumps dekret som hindrar de som olagligt tagit sig in i USA att söka asyl i landet. Tigar motiverade beslutet med att dekretet bryter mot kongressens bestämmelser att flyktingar ka få söka asyl i USA oavsett hur de tagit sig in i landet.
Donald Trump svarade med att på Twitter avfärda Tigar som en ”Obama-domare”. Epitetet anspelar på att Tigar nominerades till sin nuvarande position av Barack Obamas vita hus.
Trump har kritiserat domare tidigare, men den här gången fick han för första gången mothugg av Supreme Courts ordförande John Roberts. I ett uttalande kritiserade Roberts presidentens resonemang:

”Vi har en exceptionell samling hängivna domare”
John Roberts

John Roberts

“Vi har varken Obamadomare eller Trumpdomare, Bushdomare eller Clintondomare. Vi har en exceptionell samling hängivna domare som gör sitt bästa för att ge den som ställs inför dem lika behandling. Ett oberoende rättsväsende bör vi alla vara tacksamma för”.
Att en ordförande vid Supreme Court på det här sättet går i polemik med en president har inte inträffat tidigare.
Trump menade i ett svar till Roberts att det visst finns ”Obama-domare”: ”Och de har en helt annan uppfattning än de som tillvaratar landets säkerhet”.

Relaterade Artiklar