Domare anklagas för jäv – med i samma orden som rockstjärna

Domare anklagas för jäv – med i samma orden som rockstjärna Ghost under ett framträdande i Mexiko. Arkivbild. Foto: AP.
Ghost under ett framträdande i Mexiko. Arkivbild. Foto: AP.

Hovrätten avgör om rättegången ska tas om.

Linköpings tingsrätt avgjorde i oktober en långvarig tvist mellan fyra tidigare musiker i det internationellt framgångsrika hårdrocksbandet Ghost och gruppens ledare Tobias Forge.
Musikerna menade att de verkade i ett gemensamt bolag och ville ha del av bandets intäkter under perioden 2011 till 2016. Samtidigt menade Forge att bandet var hans eget projekt och att de övriga musikerna endast var inhyrda.
Tingsrätten konstaterade i sin dom att musikerna inte kunnat visa att det ingåtts något sådant avtal mellan dem och Forge och ogillade käromålet. Musikerna dömdes att betala bandledarens rättegångskostnader på 1,3 miljoner kronor.

”Däremot hade jag väl hört något rykte om att det kunde vara så”

I en skrivelse till hovrätten menar nu musikernas advokat Michael Berg att hela tingsrättsförhandlingen måste tas om. Orsaken är att både rättens ordförande och Forge är medlemmar i Frimurarorden. Båda tillhör dessutom samma sektion, ”Fjärde fördelningen”. Enligt advokaten gör detta att domarens opartiskhet kan ifrågasättas, skriver Corren.
Rådmannen säger till tidningen att det är upp till hovrätten att avgöra om han varit jävig och att han inte visste om Forges medlemskap i frimurarna:
– Däremot hade jag väl hört något rykte om att det kunde vara så.

Relaterade Artiklar