Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2018-12-12 00:00

”I advokatbranschen stannar det lätt vid fina ord”

Foto: Sara Nordeqvist

”Dokument om värdegrunder betyder inget om det inte blir skillnad på riktigt”.

I höstas blev Justitiaprisets initiativtagare Louise Meijer invald i riksdagen för Moderaterna. Sedan dess har juridikstudenten Sofia Andersson tagit över verksamheten. Hon har läst fem och en halv termin på juristlinjen på Umeå universitet men har nu studieuppehåll för att även hon arbeta för Moderaterna i riksdagen, som politisk sekreterare. Tidigare har Sofia Andersson varit en av Justitiaprisets studentambassadörer, med uppgift att marknadsföra och informera om priset.
– Vi vill att priset ska bli mer välkänt både bland studenter och advokatbyråer. Vi vill också väcka debatt och se till att frågan om jämställdhet i branschen lyfts redan på juristprogrammet, säger hon

Sofia Andersson

Namn Sofia Andersson
Yrke Ny som ordförande för Justitiapriset, som delas ut till den affärsjuridiska advokatbyrå som en jury anser har jobbat bäst med jämställdhet.
Senast lästa bok Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Senast sedda film Bohemian Rhapsody
Allvarligaste brott du begått ”Jag har fastnat i en fartkamera en gång.”
Favoritlag Avtalslagen

Kulturen på arbetsplatsen måste ändras, annars kommer det fortsätta vara svårare för kvinnor att göra karriär.

I samband med uppropet #medvilkenrätt förra hösten talade många advokatbyråer om branschens problem med bristande jämställdhet och sexuella trakasserier. Ett år senare handlar debatten om att uppmärksamheten inte har lett till någon förändring.
– På olika sätt har det framkommit att branschen inte kommit så långt som de själva hoppats. Det blir lätt att det stannar vid fina ord. Byrån tar kanske fram ett dokument om värdegrunder, men det betyder ingenting om det inte blir skillnad på riktigt. Kulturen på arbetsplatsen måste ändras, annars kommer det fortsätta vara svårare för kvinnor att göra karriär.
– Jag tror att ändå att medvilkenrätt har haft effekt, att uppropet har lett till diskussioner om hur man behandlar varandra och att fler kanske säger ifrån om man upplever något som man kanske inte tycker inte är okej.
– Men den här typer av frågor handlar om sådant som inte är så lätt att se med ögat eller ta på, utan om det som sitter i väggarna. Den förändringen tar tid. Man måste jobba på många olika sätt. Det är ingenting som ändras i en handvändning.

Det är viktigt för oss att ha ledamöter med lång erfarenhet från byråvärlden, eftersom jag själv tittar på den från utsidan.

Advokatbyråerna får själva anmäla sig till Justitiapriset. Mot en avgift får de sedan möjlighet att svara på en enkät med frågor om jämställdhetsarbete och intern kultur. Sedan anonymiseras svaren och analyseras av jämställdhetsbolaget Add Gender. Därefter utser en jury vinnaren.
De två tidigare år som priset delats ut har fackförbundet Juseks VD Magnus Hedberg varit ordförande, en roll som nu tas över av Louise Meijer. Övriga ledamöter är Mårten Schultz, Tove Lindgren, Mari Heidenborg, Maria Ingelsson, Mats Andersson och Jenny Kallerman.
– Det är viktigt för oss att ha ledamöter med lång erfarenhet från byråvärlden, eftersom jag själv tittar på den från utsidan. Både Mats Andersson och Maria Ingelsson har sådan bakgrund. Vi vill ha många olika perspektiv i juryn. Vi behåller kopplingen till Jusek genom Jenny Kallerman som är andre vice ordförande där.

Både blivande jurister och kunder prioriterar mångfald och ett bra arbetsklimat när de väljer advokatbyrå.

Förra året deltog 14 advokatbyråer i tävlingen. Året innan deltog 15 byråer.
– Vi vill få fler byråer att delta. Att vara med i Justitiapriset innebär en konkurrensfördel. Både blivande jurister och kunder prioriterar mångfald och ett bra arbetsklimat när de väljer advokatbyrå.
Inför 2019 års pris införs även den nya kategorin Årets Justitia där en person från juristvärlden som ”gjort stora insatser för jämställdheten” ska utses.
– Det behöver inte vara någon från en advokatbyrå, det kan också vara en lärare, journalist eller liknande.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons