Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2017-07-10 00:00

”Den ende som stämde någon i Sverige, det var Stenbeck”

Foto: Hans T Dahlskog/ SCANPIX SWEDEN

I Tvistebarometern 2017 framgår att var femte svarande helst vill avgöra en tvist i domstol, en kraftig ökning mot tidigare mätningar.
-Det har blivit lite tuffare även i det svenska näringslivet.
– Förr i tiden sa man skämtsamt att den ende som stämde någon i Sverige, det var Jan Stenbeck, säger Biörn Riese på advokatfirman Jurie.
– Då undvek många att starta en process, man gjorde upp istället. Så är det inte idag.

Tvistebarometern 2017

278 inköpare av juridiska tjänster har svarat på frågorna. Huvuddelen av dem är bolags- eller chefsjurister. 80 procent arbetar på bolag med en årsomsättning på över 90 miljoner kronor. Var fjärde köper juridiska tjänster för mer än fem miljoner om året.

Då undvek många att starta en process, man gjorde upp istället. Så är det inte idag.

Vad har förändrats?
– Förmodligen har globaliseringen påverkat en del. Det handlar säkert också om ett ökat tryck från aktieägare och andra intressenter att man ska ta vara på sina rättigheter. Jag tror inte att det kommer att minska.
– Det här innebär att Skiljedomsinstitutet vid Stockholms handelskammare får en fortsatt nyckelroll som är viktig att värna om. Där det finns näringsliv och huvudkontor behövs en infrastruktur av advokater, banker, investmentbanker, revisorer och andra konsulter, men där behövs också en adekvat tvistlösningsmekanism.
– Vi har en enorm konkurrensfördel med vår svenska rättstradition som vi ska värna om. Den borde marknadsföras ännu bättre. Och avtal behöver ju inte heller med automatik skrivas på engelska. De brittiska juristerna och engelsk lag har alltid haft en mycket tydlig och effektiv politisk uppbackning som säkert inte kommer att minska efter Brexit. Det har vi tyvärr saknat i Sverige.

Jan Stenbeck

Jan Stenbeck (1942-2002) var en svensk företagsledare och finansman.Från 1977 ledde han Kinnevik. Han grundade bland annat Tele2, Comviq, TV3 och Metro.

Källa: Wikipedia.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons