Därför vill KD öppna en ny hovrätt i Karlstad

Därför vill KD öppna en ny hovrätt i Karlstad Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

I sin vårbudgetmotion presenterar Kristdemokraterna ett förslag att inrätta en rad nya domstolar. Orsaken är att en ökad satsning på polisen väntas öka trycket på domstolarna. Kristdemokraterna vill inrätta:
• Fem nya tingsrätter: i Arvika, Västervik, Örnsköldsvik, Värnamo och Katrineholm.
• En ny hovrätt, i Karlstad.
• En ny en kammarrätt, i Malmö-
• En ny hyres- och arrendenämnd, i Örebro.

”Vår bedömning är att utvecklingen har gått för långt, särskilt när vi kan förvänta oss en kraftigt ökad målinströmning”

Satsningen kostar 560 miljoner kronor år ett och därefter 400 miljoner kronor per år i en varaktig anslagshöjning, rapporterar TT.
I en debattartikel i Nya Wermlands-tidningen skriver partiledaren Ebba Busch, ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed och rättspolitiska talespersonen Andreas Carlson att antalet tingsrätter ”reducerats radikalt” sedan slutet av 90-talet, från 96 till 48.
”Vår bedömning är att utvecklingen har gått för långt, särskilt när vi kan förvänta oss en kraftigt ökad målinströmning” skriver trion.
Urvalet av platser beror på att det i de flesta fallen tidigare har funnits domstolar där. Valet av Karlstad som ny centralort för en hovrätt motiveras särskilt.
”Karlstad har både tingsrätt och förvaltningsrätt och därmed hög juridisk kompetens och bedöms därför vara en lämplig ort för en sådan” skriver KD-politikerna i debattartikeln.

Relaterade Artiklar