Caroline Szyber: ”Advokatsamfundet blir mer och mer politiskt”

Caroline Szyber: ”Advokatsamfundet blir mer och mer politiskt” Foto: Tor Johnsson/SvD/ SCANPIX/ Foto: Tor Johnsson/SvD/ SCANPIX/

Civilutskottets ordförande om sin kritik: ”För mig har det här byggts upp ganska länge, men tidigare har jag bitit mig i tungan”

Under SVT:s partiledardebatt i söndags kväll gjorde Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg vad hon beskrev som ”en personlig reflektion” på Twitter. Debatten behandlade bland annat migrationspolitiken. I det sammanhanget konstaterade Ramberg att hon delade V-ledaren Jonas Sjöstedts uppfattning ”att vi i Sverige har all anledning att vara stolta” samt att hon delade MP-språkröret Isabella Lövin och C-ledaren Annie Lööfs ”humanistiska syn”.
”I övrigt blir jag från ett solidariskt och legalistiskt perspektiv djupt bekymrad” skrev Ramberg på Twitter om de övriga partiernas politik på området.
Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och ordförande för civilutskottet, reagerade med det här inlägget:
“Är ju för tillfället heltidspolitiker men kommer nog en dag återgå till juristyrket och då mkt möjligt bli advokat därför blir jag djup bekymrad över ett advokatsamfund som blir mer och mer politiskt”.

”Jämför man med andra som har samma roller i andra föreningar, organisationer och myndigheter så tycker jag att Anne Ramberg är mer politisk.”

– Hon skrev att det var en personlig reflektion. Men jag är osäker på om den typen av inlägg är lämpliga och förenliga med hennes roll som generalsekreterare så här nära valet, säger Caroline Szyber.
– För mig har det här byggts upp ganska länge, men tidigare har jag bitit mig i tungan. Det är inte bara den här tweeten. I de inlägg Anne Ramberg gör både på sin Twitter och sin blogg så för hon väldigt ofta fram egna åsikter. Jämför man med andra som har samma roller i andra föreningar, organisationer och myndigheter så tycker jag att hon är mer politisk.
– Att den här opinionsbildningen blir mer och mer politisk tycker jag, visserligen som utomstående, inte är rätt för Advokatsamfundet. Men jag har hört liknande kritik från vänner som arbetar på advokatbyråer. Ytterst är det här en fråga för Advokatsamfundet.

I ditt inlägg pratar du om att i framtiden återgå till juristyrket. Är det något du konkret funderar över?
– Nu ställer jag upp för omval till riksdagen och hopas på fyra år till i politiken. Men jag känner mig fortfarande väldigt mycket som jurist. Någon gång i framtiden ser jag mig själv återvända till juridiken. Då är det mycket möjligt att jag skulle kunna hamna på en advokatbyrå eller starta en egen verksamhet.

Legally yours har sökt Anne Ramberg.

Relaterade Artiklar