”Byråerna har gjort sig fredade från kollektivavtal – klienter måste ställa krav”

”Byråerna har gjort sig fredade från kollektivavtal – klienter måste ställa krav” Illustrationsbild
Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT Illustrationsbild Foto: Alexander Larsson Vierth/ TT

Advokater anser att byråernas attityd måste ändras – och ”rovdriften på biträdande jurister” upphöra.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver advokaterna Peter Hellman och Fredrik Engström – delägare på byrån Engström & Hellman – att advokatbranschen i princip är den enda bransch i Sverige som gjort sig ”fredad från kollektivavtal”.
Duon anser att det är nödvändigt att den här attityden ändras, särskilt efter det senaste årets ökande rapportering om fall av ”det här rört sig såväl om närmast maktfullkomliga ageranden med rovdrift på biträdande jurister som om, baserat på de uppgifter som kommit fram i medierna, ytterst olämplig behandling av jurister som utsatts för brottslighet från andra medarbetares sida”, skriver de i artikeln.

”Branschkollegor har till och med uttryckt en förhoppning om att kollektivavtalen inte skall sprida sig i branschen”

Peter Hellman och Fredrik Engström tror att bristen på kollektivavtal i branschen är en orsak. De menar att det finns en motvilja till kollektivavtal i advokatbranschen:
”Vi kan ge otaliga exempel på hur branschkollegor höjt på ögonbrynen eller till och med uttryckt en förhoppning om att kollektivavtalen inte skall sprida sig i branschen”
”Vi tror att det behövs en övergripande och seriös diskussion inom advokatkåren kring frågor om arbetsvillkor och arbetsmiljö för jurister. En sådan diskussion skulle också gynnas av att fler inköpare av advokattjänster ställer krav på advokatbyråerna att leva upp till arbetsrättsliga krav och principer”, skriver de.

Relaterade Artiklar