”Advokater måste vara entreprenörer – uppdragen flyger inte in”

”Advokater måste vara entreprenörer – uppdragen flyger inte in” Foto: Marcus Ericsson / TT Foto: Marcus Ericsson / TT

Sommarläsning från arkivet, ursprungligen publicerad i december 2017:

Thomas Bodström om den utebliva landshövdingeposten, framtidens advokatbyrå och den bok han skrivit om Arbogamålet. ”Verkligheten överträffar dikten”.

Hösten har varit omtumlande för advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström. I augusti utnämnde regeringen honom till ny landshövding i Stockholm. Bodström förklarade att han skulle överlåta advokatbyrån till de mångåriga medarbetarna Katja Muturi, Marthin Högsten och Anna Wahlström.
Innan Bodström hann tillträda posten så växte den politiska kritiken mot regeringens val av landshövding. Fram till i vintras satt Thomas Bodström i styrelsen för fondbolaget Allra. Bolaget hade länge varit utsatt för hård kritik. Under sitt knappa år i styrelsen var Bodström bland annat med om att fatta beslut om en extra vinstutdelning på 20 miljoner kronor till ägarna.
I början av hösten tilltog kritiken. I oktober häktades vd:n och grundaren Alexander Ernstberger misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Utredningen gäller brott som misstänks ha ägt rum innan Bodströms tid i styrelsen.
Ett 50-tal anställda på Pensionsmyndigheten skrev i samma veva ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi (S) och krävde att Thomas Bodströms utnämning skulle dras tillbaka. Företrädare för Liberalerna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ställde samma krav.
I mitten av oktober meddelade sedan regeringen att utnämningen till landshövding skulle upphävas. Motiveringen var att flera partier saknade förtroende för honom.
Samtidigt hade Bodström alltså kommit överens med sina medarbetare att de skulle få ta över ägandet av den byrå han själv en gång startade med Claes Borgström.

”Det har varit många turer kring det här. Samtidigt känner jag att jag fått en nytändning som advokat.”

Två månader senare berättar nu Bodström att parterna i stället enats om en annan lösning:
– Jag driver byrån vidare, säger han.
– Mina kamrater, som var tänkta att ta över byrån, ska istället starta egen advokatfirma, den kommer att heta Voice. Vi kommer ha mycket med varandra att göra även i fortsättningen. Anna Wahlström och jag sitter till exempel i samma mål, om folkmord i Rwanda, fram till sommaren.
– Det här gör att jag också anställt två andra personer och kommer behöva göra ytterligare en rekrytering. Sedan är vi uppe i samma styrka som tidigare.

Allt beror ju på att du inte blev landshövding.
– Ja. Det har varit många turer kring det här. Samtidigt känner jag att jag fått en nytändning som advokat. Jag var oerhört tveksam till att tacka ja till det där uppdraget. När det nu blev så att jag kom tillbaka så känner jag att det är det här som jag tycker allra mest om, att vara advokat och att driva advokatbyrå med unga jurister. Det är otroligt inspirerande.

Hade du funderat på att sluta innan du blev erbjuden landshövdingejobbet?
– Jag är otålig och har lämnat advokatyrket förr, för politiken. Man ska alltid vara öppen för olika förslag även om jag nu vill vara advokat ett tag till.

”Man måste tänka mer entreprenörsmässigt som advokat. Det går inte att förvänta sig att ärendena flyger in till byrån.”

Ett syfte med rekryteringarna är att kunna ge byrån en mer allmänpraktiserande profil.
– Vi förstärker den nu. Vi vill ha in en advokat med tvistemålsbakgrund som också är intresserad av att processa i brottmål. Det är viktigt att man inte nischar för hårt. Brottmål, civilmål, familjerätt med mera. Byrån ska kunna jobba med flera olika saker, den ska ha så bred kompetens som möjligt. Det har jag lärt mig av advokater ute i landet. De är bättre allmänpraktiker än storstadsadvokaterna.

Upplever du att det blivit svårare att få brottmål i Stockholm?
– Ja. Vi ser på folk som arbetat med brottmål i 30-35 år att de helt enkelt har för få uppdrag nu. Man måste tänka mer entreprenörsmässigt som advokat. Det går inte att förvänta sig att ärendena flyger in till byrån. Det krävs att man jobbar mer modernt, med teknik och nya utmaningar. Advokatyrket inne i en spännande förändringsfas med digitalisering och ökad konkurrens. Det är spännande.

Ångrar du att du gick med i Allras styrelse?
– Inte med den information som jag hade när jag satt där. Med facit i hand hade det varit bättre att inte vara med. Men det går inte att se bakåt och ångra en massa saker, det är helt lönlöst.

”Är det någon gång man kan använda uttrycket ”verkligheten överträffar dikten” så är det i Arbogafallet”

Under hösten har Thomas Bodström arbetat med en bok om ett av de senaste årens allra mest uppmärksammade kriminalfall; sommarstugemordet i Arboga, där Johanna Möller i tingsrätten dömdes för anstiftan till mord på sin pappa och mordförsök på sin mamma. Målet är just nu uppe i hovrätten. Det här blir den tredje delen i serien ”Svenska brott” som Bodströmproducerar tillsammans med journalisten Lars Olof Lampers.
– Jag tänker ägna jul och nyår åt lite redigeringsarbete.

Varför skriver du om Arbogamålet?
– Är det någon gång man kan använda uttrycket ”verkligheten överträffar dikten” så är det i Arbogafallet. Vi skriver på samma sätt som i de tidigare två böckerna i serien, beskriva historien på djupet samtidigt som vi har de här juridiska analyserna från polisarbetet och rättegångarna. Vi följer polisens utredning av sommarstugemordet från allra första stund.

Relaterade Artiklar