Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Politik
Publicerad: 2018-10-30 00:00

”Blev överraskad över politikernas starka intresse för samtyckeslagen”

Foto: Stina Stjernkvist / TT

Mari Heidenborg om de strategiska övervägandena kring arbetet med samtyckesutredningen.

Nuvarande justitiekanslern Mari Heidenborg var tidigare regeringens utredare kring om en lag för samtycke för sex borde införas. Frågan var under lång tid mycket omdebatterad politiskt.

Hade du väntat dig den omfattningen av debatten?
– Nej, jag blev lite överraskad över hur starkt det politiska intresset var för att få till stånd en lagstiftning byggd på frivillighet, säger Mari Heidenborg.
– När jag fick uppdraget var det som ensamutredare med en expertgrupp, vilket är den normala vägen att utreda idag. Men efter regeringsskiftet 2014 ombildades vi till att bli en parlamentarisk kommitté med representanter från alla de politiska partierna. Därefter blev det mycket diskussioner både politiskt och från olika lobbygrupper.

Inledningsvis såg jag det som en vanlig utredning.

– Inledningsvis såg jag det som en vanlig utredning. Den ombildades för att man redan i betänkandet ville få till stånd en politisk enighet, eller åtminstone klara ställningstaganden från de olika partierna.

Hur hanterade du intresset?
– På ett tidigt stadium bestämde jag att utredningen skulle arbeta öppet med frågorna. Vi hade många möten med organisationer, med advokater och domare, för att pröva våra idéer. Jag tror att det bidrog till en fördjupad diskussion. Det innebar också att vi, när vi skrev betänkandet, hade ganska bra koll på hur debatten fördes så att vi kunde bemöta många invändningar redan i våra skrivningar.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons