”Besviken på kontakterna med Rosenbad”

”Besviken på kontakterna med Rosenbad” Representanter för 65 #metoo-upprop med dåvarande ministern Åsa Regnér (S).Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Representanter för 65 #metoo-upprop med dåvarande ministern Åsa Regnér (S).Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

För ett år sedan lämnade initiativtagare till #Medvilkenrätt över en lista med förslag till regeringen. ”De vet inte om något hänt”, säger Caroline Snellman.

Tillsammans med Emma Fagervall, Maria Nääv och Ida Kjos var Caroline Snellman hösten 2017 initiativtagare till uppropet Medvilkenrätt, där tusentals kvinnliga jurister berättade om övergrepp i juristbranschen.
-. Uppropet växte organiskt, varje sekund var en ny aha-upplevelse. Vi insåg hur mycket som legat och bubblat, och hur länge det hade gjort det, säger Caroline Snellman.
– Kvinnliga skådespelare hade gjort ett liknande upprop innan. Jag upplevde hands-on i juristbranschen att skådespelerskorna blev marginaliserade och uppfattades som överkänsliga. Det gav mig drivkraften att genomföra Medvilkenrätt. När vi satt där tänkte inte jag på oss som ett led i MeToo. Vi ville bara att de här vittnesmålen skulle komma ut så bra som möjligt.

”Rent konkret har det inte synts så många effekter. ”

Har situationen förändrats sedan dess?
– Det verkar finnas en långsiktig attitydförändring. I bland annat er undersökning har vi sett att det verkar finnas en vilja att förändras. Men rent konkret har det inte synts så många effekter.

Några månader efter att Medvilkenrätt och andra upprop hade fått stor uppmärksamhet, i mars 2018, så bjöds en rad av initiativtagarna in till möte med dåvarande jämställdhetsministern Åsa Regnér (S).

”De anslag som finns måste följas upp och styras strategiskt”

– Gemensamt gav vi dem en kravlista med konkreta åtgärder där vi ansåg att det behövdes förändring. När vi sedan följt upp det mötet så vet de inte om något har hänt. Åsa Regnér byttes ut till en annan och nu är det ytterligare en ny minister. De hänvisade i våra kontakter till Jämställdhetsmyndigheten.
– På det sättet är jag besviken på kontakterna med Rosenbad. Här finns ett arbete att göra, både genom styrning men även effekter på lagstiftningsområdet. De anslag som finns måste följas upp och styras strategiskt, så att det inte slutar med att man bara snackar om det.

Relaterade Artiklar