”Allting är annorlunda – gäller att ha radarn på”

”Allting är annorlunda – gäller att ha radarn på” Foto: Henrik Montgomery / TT k Foto: Henrik Montgomery / TT k

Rakhmat Akilovs försvarare Johan Eriksson om arbetet inför rättegången, vad han lärt sig av Breivik-fallet och allmänhetens reaktioner. ”De undrar varför han inte fick en sämre advokat”.

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som genomförde dådet på Drottninggatan i Stockholm, inleds den 13 februari. Som Akilovs advokat har Johan Eriksson en nyckelroll. När åtalet presenterades under tisdagen förklarade han försvarets linje under en välbevakad presskonferens:
– Jag hade tänkt igenom mycket noga vad jag ville säga. Jag begriper ju att det finns ett enormt intresse att ur min mun få höra i detalj hur han tänkte. Men jag kom fram till att det är helt omöjligt för mig som försvarare att uttala mig om det, säger Johan Eriksson.
– Det skulle innebära enorma risker om jag sammanfattade hur jag uppfattat honom när det finns 600 sidor med förhör. Samtidigt har allmänheten ett berättigat krav att få hans inställning klargjord för sig. Jag ville göra det så tydligt som det bara gick.

Hur är det här målet annorlunda mot andra?
– Framför allt genom det enorma intresset. Alla känner av den pressen på målet och vill att det ska bli den perfekta förhandlingen.

Hur är din relation till Akilov?
– När allt lagt sig har den varit likt den relation man som advokat oftast har till människor som är misstänkta för allvarlig brottslighet

” Folk har skrivit arga mail där de framfört att jag är någon sorts landsförrädare”

Inför uppdraget har Johan Eriksson studerat hur den norske advokaten Geir Lippestad försvarade Anders Behring Breivik efter dåden i Oslo och på Utöya 2011.
– Den händelsen är väldigt annorlunda eftersom det var så pass många fler människor som kom till skada där. Men det finns en likhet, det handlar om en attack mot ett land.
Eriksson och Lippestad har haft kontakt vid ett tillfälle.
– Vi har pratat som hastigast i samband med ett tv-program, men jag ska faktiskt slå honom en signal.

Vad kan du lära dig av honom?
– I samband med det målet upplevde jag att han var trängd över sin roll, att han kände sig personligt ansatt av att försvara Breivik. I början ville han skapa ett avståndstagande till sin klient, så att alla skulle förstå att han inte delade hans värderingar. Det är konstigt att behöva göra så, för vem man försvarar har ju inte med värderingar att göra. Det blev lite för mycket tyckte jag då.
– Folk blir förbannade och har svårt att skilja på sak och person. Nu har jag större förståelse för hans sätt att agera än vad jag hade då.

Hur har du märkt av den ilskan?
– Folk har skrivit arga mail där de framfört att jag är någon sorts landsförrädare. De undrade varför just jag fick uppdraget, ”kunde de inte ha tagit en dålig advokat i stället?”. De resonemangen har kanske lugnat sig en aning även om frågan dök upp även på presskonferensen.

”Allt blir annorlunda när omständigheterna är annorlunda. Folk kan börja göra saker som de normalt sett inte gör”

Befarar du att det kan blossa upp igen nu under rättegången?
– Jag hoppas inte det. Det blev raskt mycket bättre efter att han hade erkänt.

Vilken blir den stora utmaningen med det här målet?
– Att se till så att det bli en fortsatt rättssäker ordning.

Har det hittills krävt insatser från dig?
– Jag bestämde mig snabbt för att göra som jag brukar, förhålla mig till klienten och till målet på det sätt som man normalt sett gör. Men allt blir annorlunda när omständigheterna är annorlunda. Folk kan börja göra saker som de normalt sett inte gör. Det gäller att ha den radarn på. Det är en utmaning att se till att han är i skick under rättegången, att han berättar det som alla hoppas att han ska berätta.

Relaterade Artiklar