Akilov döms till livstid och utvisning: “Ingen som helst tvekan”

Akilov döms till livstid och utvisning: “Ingen som helst tvekan” Illustration: Johan Hallnäs / TT Illustration: Johan Hallnäs / TT

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Skadestånd döms ut till över 100 brottsoffer.

Domen meddelades av Stockholms tingsrätt klockan 13.00 på torsdagen.
Rakhmat Akilov döms för terroristbrott genom fem mord samt allmänfarlig ödeläggelse. Straffet har bestämts till livstids fängelse och livstids utvisning. Skadestånd har samtidigt dömts ut till över 100 brottsoffer.
– Det samlade straffvärdet är sådant att det inte råder någon som helst tvekan om att det är livstid som gäller. Det råder inte heller någon som helst tvekan om att han ska utvisas, säger chefsrådmannen Ragnar Palmkvist enligt flera medier.

”Det råder inte heller någon som helst tvekan om att han ska utvisas”

Tingsrätten har även kommit fram till att han ska dömas för försök till terroristbrott genom 119 fall av försök till mord samt 24 fall av framkallande av fara för annan. Det framgår av ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten har dessutom prövat ett stort antal skadeståndsyrkanden. De personer som har utsatts för försök till mord eller framkallande av fara för får skadestånd för kränkning. Anhöriga till avlidna personer har tillerkänts ersättning för personskada. Skadeståndsbeloppen har fastställts utifrån rättspraxis. När det gäller kränkningsersättning gått utöver schablonbeloppen.
– Vi har funnit att det finns visst utrymme att gå högre än normalt, säger referenten, rådmannen Carl Rosenmüller på en pressträff.

Relaterade Artiklar