AI utklassade 20 jurister – var bäst på att granska kontrakt

AI utklassade 20 jurister – var bäst på att granska kontrakt Illustrationsbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Illustrationsbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT /

De amerikanska universiteten Duke, Stanford och UCLA lät en artificiell intelligens granska ett kontrakt samtidigt som 20 jurister specialiserade på avtalsrätt fick samma uppgift. En deadline på fyra timmar sattes.
På 26 sekunder hittade AI:n 95 procent av de möjliga juridiska fallgropar som kontraktet innehöll, rapporterar Mashable. I genomsnitt upptäckte de mänskliga juristerna 85 procent av felen. De behövde i genomsnitt 92 minuter på sig.

”Att låta AI:n sköta en första granskning av ett dokument gör att juristerna kan ägna sig åt klienterna”

I ett prov lyckades AI:n hitta 100 procent av felaktigheterna. Den mänsklige jurist som presterade bäst hittade 97 procent av felaktigheterna.
Professorer från de tre universitet som genomförde testet tolkar resultat som att AI är ett värdefullt verktyg – inte ett alternativ til mänskliga konsulter.
– Att låta AI:n sköta en första granskning av ett dokument gör att juristerna kan ägna sig åt klienterna och mer avancerad rådgivning, säger Erika Buell vid universitetet Duke.

Relaterade Artiklar