Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Rättsfrågor
Publicerad: 2017-05-17 00:00

Advokatsamfundets ordförande: Låt kungen hjälpa Sverige få fler skiljeförfaranden

Prinsessan Estelle, drottning Silvia och kung Carl Gustaf. Arkivbild. Foto Jonas Ekströmer / TT

Efter brexit måste Sverige nu arbeta mer aktivt för att marknadsföra Stockholm som plats för skiljeförfaranden. Det anser Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson.
– Jag vet att brittiska advokater ser faror nu när Storbritannien lämnar EU, säger han.
– Då kanske inte engelsk lag längre är lika självklar. Det är inte heller självklart att London ska vara forum för skiljeförfaranden.
– Här i Sverige har vi en väl fungerande skiljedomsverksamhet, genom Stockholms handelskammare och även i övrigt genom duktiga svenska advokater som är specialiserade på området. Men vi behöver marknadsföra oss bättre. Vi behöver hjälp av regeringen för att sälja in det här på bästa sätt.
Bengt Ivarsson säger att hela Sverige skulle gynnas om Stockholms ställning som finansiellt centrum stärktes.
– Det skulle ge fler arbetstillfällen i Sverige. Inte bara för advokater. När folk reser till Stockholm bor de på hotell, åker taxi och går ut och äter. Det skulle generera skatteintäkter. Samtidigt är skiljeförfarande ett område som kan bidra till att höja Sveriges anseende internationellt.
Om inte den svenska marknadsföringen intensifieras finns en risk att uppdragen placeras på annan plats, menar Bengt Ivarsson.

Vi måste aktivt jobba för att få hit skiljeförfaranden som annars kanske försvinner till Paris eller Tyskland eller Singapore.

– Det är trist att Storbritannien valt att lämna EU, men utifrån de givna förutsättningarna så får vi inte stå med mössan i hand. Vi måste aktivt jobba för att få hit skiljeförfaranden som annars kanske försvinner till Paris eller Tyskland eller Singapore.
– Brittiska advokatsamfundet arbetar målmedvetet med de här frågorna. Där finns också ett stöd från den brittiska regeringen med avsikt att försöka behålla så många uppdrag som möjligt, trots brexit.

Vad har gjorts från svenskt håll?
– Svenska regeringen har möjligen uttalat sig positivt, men mycket mer än så är det inte. Det gäller både alliansregeringen och den nuvarande regeringen

Vad skulle de kunna göra?
– Det här är frågor man kan lyfta upp i internationella sammanhang. När man på kommersiella resor träffar företrädare för andra kan man mer aktivt lyfta fram fördelarna med Sverige och Stockholm som plats för skiljeförfaranden. Det finns nog en del att göra där.

Bengt Ivarsson.
Om internationella gäster fick skaka hand med ledande företrädare för Sverige - från regering, riksdag och kungahus - så kan det säkert ha en effekt.

Bengt Ivarsson ger ett exempel på hur Storbritannien arbetar med den här frågan.
– Jag har själv fått skaka hand med drottning Elizabeth och prins Philip. Det var i samband med att Magna Charta fyllde 800 år 2015. Då ordnade man ett Global law summit i London. Tillsammans ett antal andra personer blev jag inbjuden till Buckingham Palace.

Pratade du med dem?
– Båda var mycket vitala, sett till deras höga ålder. De var väldigt trevliga. Särskilt prins Philip minglade runt en hel del. Vi diskuterade bland annat situationen på Nordirland.
– Här ser man hur den brittiska staten hjälper till att marknadsföra Storbritannien. Om internationella gäster fick skaka hand med ledande företrädare för Sverige – från regering, riksdag och kungahus – så kan det säkert ha en effekt.
– Kungahuset används ju redan idag för att stötta svenska företag i internationell handel. Jag är övertygad om att man skulle kunna göra något liknande även vad gäller skiljeförfaranden.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons