Advokatsamfundet markerar mot Anne Ramberg

Advokatsamfundet markerar mot Anne Ramberg Foto Jonas Ekströmer / TT Foto Jonas Ekströmer / TT

Advokatsamfundets generalsekreterare skapade debatt med sina uttalande om civil olydnad – något som ledde till ett ovanligt agerande från samfundets ledning.

I slutet av juli stoppade aktivisten Elin Ersson en utvisning ombord på ett flygplan på Landvetter. Hon vägrade att sätta sig ned om inte kaptenen beordrade en afghansk asylsökande som skulle utvisas från Sverige att lämna planet. Aktionen slutade med att kaptenen befallde både Ersson och den asylsökande att lämna planet.
Syftet med aktionen var att förhindra utvisningen av en 25-årig man, men då denne inte befann sig ombord så förhindrade Ersson i stället utvisningen av en 52-årig man som är dömd och har avtjänat sitt straff i Sverige, skriver Dagens Nyheter. Enligt polisen utvisades mannen inte på grund av brottet.

Ersson. Foto: TT
Ersson. Foto: TT
”Hon har visat mod och stått upp för något som hon med många andra anser vara en angelägen fråga i rättsstaten Sverige”

Aktionen har väckt intensiv debatt på sociala medier. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg var en av de som lyfte fram Erssons agerande som föredömligt:
”Hon har visat mod och stått upp för något som hon med många andra anser vara en angelägen fråga i rättsstaten Sverige”, skrev hon i ett inlägg på sin blogg. Ramberg menade också det var ”huvudsakligen ointressant” om Ersson gjort sig skyldig till brott i samband med aktionen. )
I ett inlägg på Twitter konstaterade Ramberg också att ”fler borde stå upp för det de tror på”.
Advokatsamfundet reagerade på sin generalsekreterares inlägg. I ett uttalande undertecknat ordföranden Christer Danielsson slås fast att uttalandet inte ska ”förstås som ett ställningstagande från Advokatsamfundets sida till det lagliga eller lämpliga i agerandet.”

Relaterade Artiklar