Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2017-11-29 00:00

”Advokater måste tänka om – sätt affären först”

Foto: Maqs

Carl Fhager, delägare på MAQS i Göteborg, gör sedan två år den uppmärksammade podden ”Förhandlingspodden”.
– Jag föreläste en del om förhandlingsteknik och började känna att jag hade tröttnat på min egen röst. Jag kom inte vidare i det formatet och ville utvecklas, säger Carl Fhager.
– Samtidigt var jag nyfiken på skalbarheten i den nya tekniken. Jag lyssnar själv mycket på poddar och insåg potentialen.
Carl Fhager exemplifierar med Sveriges populäraste intervjupodd.
– Ta ”Värvet”. En kille sitter hemma och drar igång det, sedan får han träffa statsministern. Jag förstod att man skulle kunna träffa många intressanta människor på det här sättet. Det är möjligt att det också spelade in.
Nästa steg var att identifiera rätt nisch.
– Jag upptäckte att det inte fanns någon bra förhandlingspodd på den svenska marknaden . Det fanns knappt någon bra på den internationella heller. Och jag har alltid varit road av ämnet.
Fram till nu har Carl Fhager spelat in över 40 avsnitt. Den egna byrån har haft en aktiv roll i det arbetet.
– Jag gör det tillsammans med vår marknadsavdelning. Sedan har vi hjälp av en klippare. När jag gav mig in i det här insåg jag att jag skulle behöva byråns hjälp. Vi är en högprofilerad advokatbyrå. Tekniken måste hålla yppersta klass. Klippningen ska vara snygg och proper, inget hemmasnickeri. Jag har jättebra hjälp, annars hade det inte varit möjligt.
Hur mycket tid lägger du ned?
– Inspelningen tar en timme. Förberedelsen och researchen tar ytterligare tre timmar i veckan.

Carl Fhager

Titel Delägare på MAQS advokatbyrå i Göteborg. Tidigare bland annat sportchef i BK Häcken.
Senast lästa bok 7 habits of highly effective people av Stephen R Covey
Senast sedda film Smurfarna
Allvarligaste brott du begått ”Jag har kört för fort någon gång”.

Vi har alla en enorm utvecklingspotential som förhandlare. Det är tydligt hur lite tid vi ägnar åt självreflektion.

Är det några särskilda möten som sticker ut?
– Det är fascinerande hur många angreppssätt man kan ta på ämnet förhandlingar. Från ”tankeläsaren” Henrik Fexeus som pratat om hur man kan läsa förhandlingsspelet i hur den andre blinkar med ögonen, till en kommersiell teoretiker som investeraren Mikael Pawlo om hur de bryter ned processen i excelprogram och Jan Eliasson som pratar om internationell kultur. Man kan dra ut ämnet åt så många olika håll. Den mångfalden fascinerar och inspirerar.

Vad har du själv tagit till dig av som förhandlare?
– Massor. Det vore fel att framhålla något särskilt. Jag har hittills haft förmånen att träffa 40 personer som är experter på området . Vi har alla en enorm utvecklingspotential som förhandlare. Det är tydligt hur lite tid vi ägnar åt självreflektion. När fick du feedback på din förhandlingsteknik senast? När man väl lägger tid på det så finns det en enorm utvecklingspotential.

Vad kan advokater ta till sig av?
– Att greppa hela förhandlingen även ur ett kommersiellt perspektiv och hjälpa kunderna att ta förhandlingen framåt. Där har vi advokater jättemycket att lära och utveckla. Tar man på sig den rollen så kan man också tillföra mycket mer värde.
– En viktig framtidsfråga är om vi advokater är ersättningsbara eller inte. Men om vi är med i affären och tillför värde så kommer vi alltid vara värdefulla. Och då kommer vi också alltid att behövas.

Vad ska ni ha för gäster under den här säsongen?
– Vi håller på med ett specialprogram där vi siktar på att gå på djupet med den havererade konflikten med Göteborgs hamn. Det kan vara ett sätt att förstå varför det inte gått i mål Sedan kan jag rekommendera avsnittet med en supernanny, som handlar om att förhandla med barn

Affären måste komma först, och sen juridiken.

Hur fördelar du din advokatverksamhet?
– Min verksamhet på byrån står på tre ben. Dels spelarverksamhet – vi kallar det fotbolls-ma, vi hjälper spelare att byta klubb Sport och underhållningsjuridik är det andra benet. Det tredje är att vara allmän husadvokat i några större och medelstora bolag. Jag är förstakontakten som slussar in experter på kontoret utifrån behov.
– Det är en rolig kombination. Sporten är rak och tydlig, väldigt sakorienterad. Den vanliga näringslivsjuridiken är ofta väldigt professionell,med hög nivå på leverans och servicegrad. För min del har det varit en nyttig utveckling att kunna korsbefrukta det här.

Vilken är den viktigaste utmaningen för advokatbranschen?
– Man behöver ställa om från att tänka juridiken först och affären sedan. Affären måste komma först, och sen juridiken. Du måste fullt ut förstå och greppa affären – förhandlingen – och dess olika moment i ett kommersiellt perspektiv för att sedan kunna värdera juridiken.

Lyssna på Förhandlingspodden

Carl Fhagers 4 råd om poddar

-Inom juristbranschen finns det relativt få poddar. Det är otroligt enkelt att skaffa sig en egen radiokanal, vilket är vad man i praktiken gör. Jag vill uppmana alla att fundera på det. Det tar ganska lite tid och kostar en spottstyver, säger Carl Fhager.
1. Bra ljud. Lägg de 10-15 000 kronorna som behövs för att få en proffsig produktion annars slår det tillbaka.Konkurrensen är hård och man behöver ha bra ljud för att folk ska lyssna
2. Ha en tydlig ide om ämne och hur din målgrupp ser ut.
3. Släpp avsnitt med viss regelbundenhet.
4. Scanna marknaden i förväg. Hitta ditt eget ingångsvärde. Om någon vill bolla det här får man gärna ringa mig. Det är bara kul om jag kan inspirera någon annan


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons