4 455 kvinnliga jurister: Övergrepp tystas ned

4 455 kvinnliga jurister: Övergrepp tystas ned  MeToo-manifestation. Illustrationsbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT MeToo-manifestation. Illustrationsbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sexuella trakasserier pågår i juristvärlden – och övergrepp tystas ned. Det konstaterar 4 455 kvinnliga jurister i ett nytt upprop som sprids under hastaggen #medvilkenrätt.

De kvinnliga juristerna har inspirerats av tidigare upprop som genomförts av kvinnliga skådespelare och sångare. På ett dygn har 12 000 kvinnliga jurister samlats i en grupp på Facebook. 4 455 av dem har även skrivit under uppropet, som publiceras i Svenska Dagbladet.

”Här utbildar vi Sveriges bästa jurister och Sveriges mest välutbildade hemmafruar”

Några av kvinnornas berättelser, som delats anonymt:
• Första dagen på juristprogrammet välkomnades studenterna av frasen: ”Här utbildar vi Sveriges bästa jurister och Sveriges mest välutbildade hemmafruar”.
• En kvinna beskriver hur en delägare på hennes byrå åkte fast för köp av sexuella tjänster, och hur delägarna tystade ned händelsen.

”Yngre nyanställda kvinnor ombads ha på sig kortare kjolar när amerikanska klienter var på besök”

• Ett annat vittnesmål beskriver hur yngre nyanställda kvinnor ombads ha på sig kortare kjolar när amerikanska klienter var på besök:”Detta var ett krav från delägarna och en viktig oskriven regel då amerikanerna var särskilt förtjusta i oss. En av delägarna kom flera gånger och hämtade mig på mitt rum för att jag skulle gå in i ett av mötesrummen och ’visa upp mig’.”

I texten framförs tre krav:

* “Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, nedvärderande och utnyttjande av kvinnor i vår bransch”.

* “Att ni med maktpositioner i vår bransch – delägare på advokatbyråer, domstolschefer, chefer för myndigheter med flera – tar ert ansvar.”

* “Att både kvinnor och män uppmuntras till att bryta tystnadskulturen på arbetsplatsen.”

Uppropet i Svenska Dagbladet

Relaterade Artiklar