Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2018-08-22 00:00

16-åring börjar på juristlinjen: ”Jag kommer ta dem med storm”

Foto: Privat

16-åriga Mathilda Bandarian är yngst någonsin på juristlinjen – tänker läsa i dubbel fart: ”Sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkat intressant”

Mathilda Bandarian, 16, har antagits till juristprogrammet på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Hon antas vara institutionens yngsta student någonsin.
– Jag har alltid velat jobba med något stort, något som hjälper människor. Därför – och för att jag tycker att det är kul – har jag satsat så mycket på studierna och pluggat så hårt jag kan, säger hon.
Läsa och skriva lärde hon sig som treåring.
– Pappa kommer från Iran där utbildning inte alltid är högt prioriterad. Han tyckte att det var viktigt att jag lärde mig läsa och skriva tidigt. Han märkte att jag hade lätt för det. När jag väl kunde läsa så öppnade det upp en helt ny värld. Jag ville läsa allt jag kom över. Som tur var hade jag föräldrar som också lät mig göra det.

Mathilda Bandarian

Namn Mathilda Bandarian
Yrke Rekordung student vid juristprogrammet i Göteborg
Senast lästa bok Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman
Senast sedda film Avengers Infinity War
Förebild inom juridiken ”Det finns många. Framför allt stora profiler som Leif Silbersky och Johan Eriksson. Båda verkar väldigt sakkunniga och proffsiga, både praktiskt och teoretiskt. De ser allting strikt juridiskt och gör skillnad på advokatrollen och sig själva som individer. Det är så jag själv vill bli.”

Varenda gång jag börjat i en ny klass har de blivit chockade, nästan som de blivit slagna av en storm

Hon började skolan ett år tidigare och hoppade över sjunde klass.
– Länge ville jag hoppa över en årskurs till men på många skolor lät de mig inte göra det, lärarna var väldigt skeptiska. Först på högstadiet fick jag lärare och rektorer som var förstående. De insåg att jag behövde mer stimulans och att hoppa över en klass skulle ge mig det.
Mathilda Bandarian säger att omgivningen inte alltid haft lätt att acceptera hennes höga studietakt. Att hon ofta stuckit ut och mött motstånd från både elever och lärare.
– Varenda gång jag börjat i en ny klass har de blivit chockade, nästan som de blivit slagna av en storm. När de hör att jag är yngre eller att jag vill ha mer att läsa så ifrågasätter de ofta det. Det är ett mönster som upprepats varje gång.
– Jag är en person som är självsäker, ställer krav och vet vad jag kan. Jag kommer ta dem med storm den här gången också.

Hur länge har du velat bli jurist?
– Ända sedan jag var nio-tio år har jag tyckt att juridik verkat intressant och viktigt. Under mitt första år på gymnasiet blev jag säker på att det är advokat som jag vill bli. Jag gillar tanken att även de som är misstänkta för brott har rätt till juridisk hjälp.
– Jag vill ha en karriär som bygger på att jag får argumentera och resonera, och som är varierande med både tal, skrift och läsning.

Om jag får läsa i dubbel fart så kommer jag att bli klar på 2,5 år. Det är jag helt säker på.

Mathilda Bandarian säger att hon köpte första terminens kurslitteratur redan i samband med att hon sökte till utbildningen.

Du var så säker på att komma in?
– Absolut. För mig fanns inte någon annan tanke. Hade jag inte kommit in så hade jag sökt igen nästa år. Så då fanns det ingen anledning att inte börja förbereda mig redan nu.

Hur lång tid tror du att det tar för dig att bli klar med juristutbildningen?
– Det är inte jag som bestämmer, det är skolan. Precis som när jag tidigare har velat hoppa över en klass så är det här inte upp till mig. Jag vill läsa i en studietakt på 200 procent, men det är skolan som säger ja eller nej. Men om jag får läsa i dubbel fart så kommer jag att bli klar på 2,5 år. Det är jag helt säker på.
– De som känner mig säger det här är precis rätt för mig. Det är skönt att känna det stödet från människor i min närhet. Det visar att jag är på rätt väg.
Terminen inleds i början av september. Till en början kommer hon att pendla från hemstaden Vänersborg.
– Än så länge funkar det bra med pendling, vi får se hur det blir längre fram.

Foto: Privat
Jag har haft en drömbild av universitetet, att det är mycket friare med ett öppnare klimat. Att det inte är dåligt att sticka ut

Vad tycker du om kurslitteraturen så här långt?
– Jag är ju väldigt intresserad och tycker att det är väldigt kul. Bland annat har vi en bok som vi ska läsa den här terminen, ”Introduktion till straffrätten” av Suzanne Wennberg. Jag har blivit helt förälskad i den. Jag är positivt överraskad. Språket känner jag igen sedan tidigare, eftersom jag har läst liknande böcker.

Vad har du fått för intryck av universitetet?
– Jag har haft en drömbild av universitetet, att det är mycket friare med ett öppnare klimat. Att det inte är dåligt att sticka ut eller vara annorlunda på det sätt som jag är. Exakt det intrycket fick jag under min första dag på Handelshögskolan. Här är vi alla olika. Tidigare har jag inte upplevt att jag blivit så bra bemött som jag blivit här.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons